Foto: mariaklara
Tento recept mám od mojej maminky, ktorý mala ona v originál maďarskej kuch. knihe a preložila ho pre mňa, pred viac ako 35 rokmi. Zobraziť celý popisTento recept mám od mojej maminky, ktorý mala ona v originál maďarskej kuch. knihe a preložila ho pre mňa, pred viac ako 35 rokmi. My sme tento recept volali po svojom, jednoducho " Képíseló fánky ". Robím ho dosť často, nakoľko je to vlastne odpaľované cesto na veterníky, ktoré má hádam každý rád. Hlavne, že je to rýchlo urobené.
príprava
na 125 - 150 °C
Suroviny
250 ml |
|
100 g (maslo ) |
|
180 g |
|
štipka |
|
4 - 5 ks |
|
Plnka: | |
600 ml |
|
2 ks |
|
4 PL |
|
1 ks |
|
125 - 150 g |
|
|
|
štipka |
|
Postup
-
1
Pripravíme si:
-
2
Vodu, štipku soli a Heru dáme zovrieť.
-
3
Keď vrie, tak na kraji sporáka sypeme po troche hl. múku, odstavíme z ohňa.
-
4
Vypracujeme hladké cesto, ktoré sa musí oddeľovať od nádoby. Necháme trochu vychladnúť, aby bolo vlažné.
-
5
Do vlažného po jednom pridávame celé vajcia a ešte dobre vymiešame.
-
6
Vznikne nám trochu lepkavá hmota. Na plech dáme fóliu na pečenie, na ktorú pomocou dvoch lyžíc kladieme malé kôpky tejto hmoty.
-
7
Rúru si počas prípravy zohrejeme na 150°C a pripravené poslanecké fánky dáme piecť. Rúru nesmieme počas pečenia otvárať, aby fánky nespľasli. Upečené necháme vychladnúť, potom rozrežeme a plníme pudingovou plnkou.
-
8
V mikrovlnke urobíme puding z mlieka, zlatého klasu, cukru a vanil. cukru. ( 1 x 2 min.- premiešame, 1 x 1,5 min. - premiešame, 1 x 1 min. - premiešame, 2 x 30 sekúnd.- premiešame ) Puding necháme vychladnúť. Vyšľaháme maslo, postupne pridávame vychladnutý puding a spolu dobre vyšľaháme. Touto plnkou plníme rozkrojené fánky. Podávame posypané cukrom.
-
9
No a toto bol hlavný degustátor. Ako vidieť, veľmi mu chutili.
Ja idem prvykrat v zivote robit veterniky. Dufam, ze sa vydaria.
Rony, už druhú tvoju radu som si zapísala, len tak ďalej, raď.
Všetko čo sa odpaluje, do mňa napaluje lebo to mám rada, pokiaľ môžem jesť také.
To že pani kuchárka ich kládla na plech lyžicou, to nič neznamená, oni sa robia u nás tak, že ich dáme do sáčku a formovaciu trubičkou a vytláčame na plech a robíme z nich veterničky. To ale mení len tvar, chuť nie. Pre tých ktoré sa ich boja robiť rada, je to jednoduché ako facka, ono sa to zdá len na prvý krát, že sú zložité, keď ich raz vyskúšate tak vám to bude smiešne prečo ste sa od ich výroby báli.